Youtube a suspendat canalul Speranța Media

Zilele acestea canalul Youtube al Speranța Media. Închiderea canalului a fost făcută spontan și cum era de așteptat, se pare că Youtube nu a oferit explicații detaliate către Speranța Media. De asemenea este posibil ca Speranța Media să fii primit informații din partea Youtube și să nu le publice.
Speranța Media este, la momentul actual, cel mai mare și poate cel mai vechi trust media creștin din România. Într-un interviu postat pe Facebook de către președintele Speranța Media, domnul Gabriel Gorcea, se estimează aproximativ 300 de milioane de vizualizări adunate în ultimii 3 ani, iar la momentul suspendării canalul avea 102.000 abonați. Într-un interviu acordat Newsnet Creștin, Dl. Gorcea susține că numărul vizualizărilor zilnice era de aproximativ 300.000.

 

Teoria conspirației

Atunci când am citit știrea am sărit ca ars, fiind convins după doar 2 secunde, că Youtube a închis canalul doar pentru că avea conținut creștin. Lucru pe care nu îl exclud în totalite, însă cred că până acolo este cale foarte lungă.

Focul conspirației mi-a fost domolit de versetul: Nu fiți ca un cal sau un catâr fără pricepere, pe care-l strunești cu un frâu și o zăbală cu care-l legi ca să nu se apropie de tine. Psalmul 32:9.

De aceea vă provoc la o scurtă analiză cinică asupra situație Speranța vs Youtube.

 

Realitățile curente

Ca să putem face o analiză decentă vom porni de la ceea cea avem la îndemână, și anume:

  • punctul de vedere al Speranța Media, exprimat prin Dl. Gabriel Gorcea
  • politicile și termenii de utilizare a Youtube
  • situații similare în care Youtube a închis spontan și alte canale.

Pornind de la punctul de al punctul de vedere al Speranța Media suntem puși în fața unor informații bazate mai mult pe ambiguitatea sentimentală decât pe realitate. În interviul acordat site-ului Newsnet Creștin aflăm câteva motive aparente:

Decizia YouTube de a ne închide canalul a fost justificată doar de conținutul tematic creștin al materialelor noastre, existând anumite raportări/sesizări care au atras atenția asupra unui „conținut neadecvat pentru copii” și a unui „conținut religios care provoacă la ură și discriminare religioasă”

La o analiză mai atentă observăm, cu părere de rău, că avem informații ambigue și nu în totalite adevărate. În primul rând afirmația este confuză și nu întelegi clar la ce se referă… Motivul poate fi conținutul creștin al materialelor? Sau Motivul este conținutul creștin al materialelor pentru copii?

Dacă despicăm firul și analizăm pe rând conținutul creștin al materialelor. Sincer este foarte puțin probabil ca acesta să fie un motiv real. Pe Youtube există zeci de mii de canale cu conținut creștin, mai mult, din motive de etică Youtube nu v-a putea închide un canal doar pe aceste considerente.

Dacă era vorba de conținut neadecvat pentru copii conținutul canalului ar fi fost marcat corespunzător ca având conținut pentru adulți, dar nu ar fi fost închis.

Din punctul meu de vedere nu sunt de acord cu acest tip de manipulare folosit de formatorii de opinie din mediul creștin românesc. Informațiile transmise publicului trebuie să fie corecte și oneste, nu să provoace publicul fără rost. Dacă nu avem dovezi clare referitor la ceea ce afirmăm, ca și formator de opinie, în nici un caz nu ne azmuțim publicul după bunul nostru plac.

 

Rămâne totuși întrebarea pertinentă: De ce a închis Youtube canalul Speranța Media?

Din punctul meu de vedere, închiderea acestui canal nu reprezintă un semn de prigoană și de asemenea nu are nimic ieșit din comun. În ultima săptămână am tot căutat informații referitor la astfel de situații și mai jos vă prezint opinia mea.

Din ceea ce am studiat referitor la astfel de suspendări spontane din partea Youtube se pare că anul 2017 a adus destul de multe schimbări în politicile lor. Principalele schimbări au vizat, în primul rând, numărul vizualizărilor. Youtube a dorit ca vizualizările raportate să fie cât mai aproape de adevăr și a acordat o atenție deosebită SPAM-ului, postărilor duble sau triple și a creșterilor rapide a numărului de vizualizări.

Un alt aspect, care poate duce la suspendarea canalului, îl reprezintă sesizările făcute de catre comunitate. Practic oricine poate raporta la Youtube orice material de pe platformă. Dacă sesizarea atrage atenția Youtube atunci canalul este suspendat.

Din punctul meu de vedere acestea sunt principalele motive pentru care canalul a fost suspendat. Desigur, discuția se poate complica însă din punctul meu de vedere eu cred că a fost combinație între ceva ce a semănat a SPAM și sesizări depuse la Youtube de către anumiți membri comunității.

 

Suspendarea canalului Spernața Media nimic ieșit din comun

Până când nu vom avea dovezi clare, vă provoc să tratați aceasta situație ca o situație normală din partea Youtube. Canalul Speranța Media nu a fost închis deoarece Youtube poartă pică celor de la Speranța, ci așa procedează cu orice canal indiferent de conținut. De asemenea trebuie să ne potolim spiritul balcanic atunci când pastorul ne țipă de la amvon că a început prigoana și că ni se închid canalele de pe Youtube, etc.

Nu vă lăsați manipulați ci verificați informațiile pe care le primiți: Nu fiți ca un cal sau un catâr fără pricepere, pe care-l strunești cu un frâu și o zăbală cu care-l legi ca să nu se apropie de tine. Psalmul 32:9.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: