Review Video

Alin și Emima Timofte – Doar în Tine mă încred

Alin și Emima Timofte au lansat, la începutul acestei luni un nou single intitulat: Doar în Tine mă încred. O piesă 100% româneascăne-a spus Alin.

 

Înainte să vorbim despre piesă, trebuie să recunosc că am avut o mică problemă. Este pentru prima dată când scriu despre Alin Timofte. Când m-am pus pe treabă să analizez piesa Doar în Tine mă încred am avut un șoc. În percepția mea, Alin Timofte era tânărul cu părul lung care cânta un ușor rock alternativ. Alin Timofte cânta în Contrast, Trei Doi Unu sau lansa featuring-uri cu Împotriva Curentului… cu alte cuvinte aceasta este imaginea mea despre Alin:
Uitându-mă la videoclipul de azi, am văzut un artist cărunt și matur… Offff ce repede și neiertător trece viața!
Cumva refuz să accept că îmbătrânesc și odată cu mine îmbătrânesc artiștii preferați din tinerețea mea.
Așa că pentru mine Alin Timofte, va rămâne mereu: Trei Doi Unu sau Contrast.
Doar în Tine mă încred a luat naștere în urma unui traseu atipic. In cazul de față a fost compusă melodia prima dată și am stiut că asta e piesa care o căutam: „Doar în Tine mă încred”, spune Alin. În paralel cu creația liniei melodice, în Suceava, compozitorul Corneliu Matei trecea prin frământări sufletești puternice: Am trecut prin această faza în care m-am gândit că cuvântul meu nu are puterea de a face ce Isus a făcut la ordinea zilei. Lumea a fost făcută prin puterea Cuvântului, ( Să fie Lumina și a fost … ). Chiar dacă am promisiunea că dacă aș spune cu credință muntelui să se arunce în mare s-ar întâmpla, îmi recunosc limitările și m-am reperat la sutașul care îi cere lui Isus să spună doar o vorbă și robul va fi tămăduit, povestește Corneliu.
Așadar Doar în Tine mă încred este compusă în două locuri Bistrița și Suceava, iar când cele două sunt puse împreună a luat naștere o capodoperă.
Ascultând piesa am simțit imediat cum radiază de optimism, pace, liniște și siguranță. În același timp realizezi că un asemenea mesaj ia naștere doar în urma unor frământări ale celui care a scris piesa. Cumva piesa transmite o stare de nimicnicie (oricât de clișeu ar suna) om mic, prea mic, pentru a înțelege viața și cursul vieții. Momente care te fac să capitulezi și nu mai știi încotro să o iei:
Punctul culminant este bridge-ul „La margini de abis Cerul mi-ai deschis…” este tensiunea creată, care este întreținută și de tema muzicala. Domnul vine cu solutia exact când aproape mă prăbușesc.
îmi povestește Corneliu
Review-ul acestei piese, pentru mine a fost o experiență extraordinară. Domnul mi-a deschis uși să pot sta la povești cu  Alin Timofte și cu Corneliu Matei, oameni absolut minunați. Atunci când i-am abordat pentru prima dată am simțit un oarecare scepticism din parte lor. Li s-a părut ciudat ca cineva să îi întrebe despre piesa lor. Li s-a părut ciudat ca cineva să fie interesat de povestea piesei… Într-un fel îi înțeleg, trăim într-o lume superficială care nu mai are timp de povești ci este superficial de nesătulă. Superficialitate care ne costă, ne distanțează unul de altul, iar în final ne distanțează de Domnul nostru. Discutând cu Corneliu, pe la jumătatea discuției acesta răbufnește: Ai avut o idee foarte bună. Nu prea am întâlnit oameni interesați, nici măcar interpreții.
Din punctul meu de vedere Doar în Tine mă încred reprezintă apogeul cuplului Alin și Emima. Au abordat o piesă matură, ce li se potrivește de minune și o interpretează într-un mod profesionist. Se observă o maturitate a interpretării unde totul pare că vine de la sine pentru cei doi, dând astfel greutate mesajului piesei.

Tehnologic

La o analiză mai tehnică a piesei am descoperit o mică problemă. De fapt este un aspect al dicției pe care îl regăsim la artiștii din Ardeal și Banat. Majoritatea artiștilor creștini din această zonă folosesc regionalismele în limba literară. Această practică vine cel mai probabil din comoditate, însă tradează un aspect de neîngrijit. În cazul de față prima strofă pronunția este corectă, iar la refren …viața mea devine …viața mia sau …nu aș putea devine nu aș putia. O astfel de abordare s-ar potrivi într-o piesă folclorică, aici parcă nu își găsește locul.

 

În final, mă înclin și mulțumesc lui Alin Timofte, Corneliu Matei pentru timpul acordat și pentru experiența trăită prin discuțiile cu ei.

Muzica se ascultă nu se citește… Așa că mă retrag și vă las să ascultați, să savurați noul single semnat Alin și Emima Timofte – Doar în Tine mă încred

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: